Frisk feta – hjemmelavet ost

| 1 kommentar

Så har vi også fået smagt den hjemmelavede fetaost – som skal kaldes middelhavsost – salatost – eller andet – måske bare Tinas friske hårde saltede ost 🙂 Feta er nemlig beskyttet og traditionelt lavet af fåremælk, gedemælk eller en blanding. Min er selvfølgelig lavet på komælk, da vi har køer. Jeg har ingen farve i (som ellers skulle tilføres komælksfeta da den ikke er hvid) – jeg har ingen problemer med gul feta, men den er nu pænt hvid!

Jeg har pasteuriseret 8 L sødmælk fra køletanken (langsom opvarmning til 65 grader C)

10 L frisk mælk

kølet det ned til 32 grader, tilsat osteløbe og lipaseenzym, ladet det koagulere ved 32 grader, måtte lave en lille stormP løsning med termometer i osten, et i vandet, bagerist og så et tykt håndklæde for at holde temperaturen stabil

stormP

temperaturovervågning i vandbad

 

skåret det i tern

Osten skæres

Færdigskåret

lade vallen sive ud, sigtet og hældt i osteforme i mit lille osteri fra Dansk Hjemmeproduktion.

fetaen drænes i ostebakkerne

Efter 1 døgn skal ostene skæres i store tern og lagres i kold saltlage 1-2 døgn ved stuetemperatur. Inden da var konsistensen fin, men det smagte bare af INGENTING.

Skåret i store tern

1 L glas og ½ L glas – mmmmhhh – glemte at veje det!

Smagen er super lækker – konsistensen er også god – ikke så hård som “salattern”, ikke så cremet som fetablokke. Vi har både spist den som snack, i tomatsalat og jeg har smagt den på rugbrød.

I dag har jeg så skåret det i mindre tern og hældt noget i saltlage igen, noget er kommet i olie med basilikum, andet i olie med rosenpeber og citron. De skal stå en uges tid i olien og så kan de bruges i salater, på brød mm. Olien kan bruges til at stege i, til dressinger osv.

Flotte ser de ud dem i olie.

Feta på glas

tilsidst et billede af skåret feta fra saltlage – på en af mine hjemmelavede små glastallerkner

Klar til en smagsprøve

 

 

 

Forfatter: Frøken Tina

Kreamor bosat i Ribe - jeg nyder at bruge mine hænder til at skabe små og store ting - det er ikke altid lige opfindsomt, men det er ikke det væsentlige for mig. Jeg går ikke op i hvem, der først fik ideen osv. Jeg går op i om jeg synes det er hyggeligt, fint og sjovt at lave og om modtageren (forbavsende sjældent mig selv) kan bruge det! Jeg har flere projekter end jeg har dage, så det er ikke alt der bliver ført ud i livet. Bloggen fyldes med hverdagsglimt og kreagejl...

En kommentar

  1. Du milde, hvor har du gang i mange spændende ting – og jeg er helt fortabt over hjemmesiden Dansk hjemmeproduktion. Nu har jeg ikke lige nogle køer, men jeg har kontakter til et par økologiske landmænd, hvor vi køber kød ….. Så engang når tiden igen er til det 🙂

    Din feta i olie ser helt forrygende ud – det er så supertilfredsstillende at lave noget helt fra bunden 🙂

Skriv et svar

Påkrævede felter er markeret med *


Follow Me
I'm not a spammer This plugin created by memory cards

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: