I påskedagene lavede jeg feta igen, ricotta som vi brugte i ricottatærten. Jeg lavede også Camenbert/brie… De fleste ostenavne hører til bestemte egne, så når jeg laver dem er det ikke de navne jeg må kalde dem. MEN så giver det lidt mening for alle.
Jeg brugte 8 L mælk fra vores sorte og hvide køer. Det blev pasteuriseret, syrnet, tilsat osteløbe og hvidskimmelkultur (Penicilinum Candidum). Så stod den lidt og hyggede sig ved 32 grader inden den blev skåret og hældt i forme som stod nogle timer og vallen blev hældt fra løbende. Om morgenen dryssede jeg ostene med fint salt. Det var lidt svært at vide, hvor meget der skulle bruges. Salten giver ostene smag, men for meget er jo ikke godt! Så stod de fra påskesøndag til lørdagen efter ved ca. 18 grader, godt fugtigt i lukkede kasser. Lørdag blev de pakket i ostepapir og så på køl 1-3 uger ind til de er modnet færdigt. Dernæst er holdbarheden nogle uger.
Vi måtte prøvesmage den ene ost i går – var så spændt på om det var den rigtige svamp, der voksede på ostene…. 1,334 kg ost blev det til!
I dag har jeg bagt rugbrød, så da det var lunt måtte jeg teste osten igen 🙂 Det ser da totalt sejt ud! Altså det ligner jo rigtig ost….
Osten smager af en meget ung camenbert – så det er jo lige efter bogen. Glæder mig til at smage den når den har modnet færdigt…